Realizirana operativna akcija kodnog naziva „Viza“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (13.7.2019. godine) na području Zeničko-dobojskog kantona proveli operativnu akciju kodnog naziva „Viza“. Akcija je rezultat višemjesečne istrage i izvedena je po naredbama Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na četiri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. stav (2) KZ Federacije Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 373. stav (2) „Krivotvorenje isprave“ i iz člana 238. stav (1) istog zakona „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i određena količina falsificiranih ličnih dokumenata Republike Hrvatske (pasoši, vozačke dozvole i lične karte).

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.