Priznanje SIPA-i za operativnu akciju „Bos“

Oficir za vezu BiH pri SELEC-u (Southeast European Law Enforcement Center) Slaven Rosić uručio je danas, 23.4.2014. godine, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zubcu priznanje SELEC-a za uspješno realiziranu akciju kodnog naziva „Bos“. Prigodna nagrada uručena je i istražiteljskom timu koji je bio direktno angažiran na ovom predmetu.

Akcija „Bos“, čiji je cilj bio borba protiv organiziranog finansijskog kriminala i korupcije, ocijenjena je kao jedna od najbolje izvedenih međunarodnih policijskih akcija zemalja članica SELEC-a u 2013. godini. Državna agencija za istrage i zaštitu bila je inicijator i glavni nosilac aktivnosti u ovom predmetu, koji je realiziran u saradnji sa policijskim organima Mađarske i Turske.

Na konferenciji za novinare, koja je povodom uručivanja ovog priznanja održana danas u službenim prostorijama SIPA-e, direktor SIPA-e izrazio je zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa SELEC-om prilikom realiziranja predmeta „Bos“ i Master“, te najavio nastavak aktivnosti kroz istrage koje su aktuelne i čija se finalizacija može očekivati uskoro. „Ovo je priznanje za međunarodnu policijsku saradnju, što je i zadatak SIPA-e da bude jak i pouzdan partner međunarodne operativne policijske saradnje", rekao je, između ostalog, direktor Zubac. Posebno je istakao da je saradnja sa Tužilaštvom BiH i Upravom za indirektno oporezivanje BiH prilikom rada na ovim predmetima bila izuzetno uspješna. Direktor Zubac uručio je oficiru za vezu BiH pri SELEC-u reljefni amblem SIPA-e kao znak zahvalnosti SELEC-u na dosadašnjoj saradnji.

Podsjećamo, predmetom „Bos“ tretirana je organizirana kriminalna grupa koju karakterizira visok stepen organiziranosti, hijerarhijsko uređenje sa tačnom podjelom zadataka i izuzetna finansijska moć. Istraga provedena pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrdila je modalitet carinske prevare, odnosno nezakonitog uvoza tekstilne robe iz više zemalja u BiH. Tokom 2012. godine u periodu od šest mjeseci ova grupa je svojim kriminalnim djelovanjem oštetila budžet BiH za najmanje 3,5 miliona KM.

Za vrijeme rada na ovom predmetu, SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv 34 fizičke i 16 pravnih osoba.

U akciji „Bos“ slobode je lišeno devet osoba, od čega je za sedam bila određena mjera pritvora. Prilikom realizacije akcije u 2012. godini pretreseni su objekti na 28 lokacija na širem području BiH, prilikom čega je pronađeno više bankovnih i kućnih sefova, velika količina gotovog novca, velika količine finansijsko-poslovne dokumentacije i drugi dokazi koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Kao posebno značajan rezultat ove akcije izdvajamo činjenicu da je nakon akcije „Bos“ Uprava za indirektno oporezivanje BiH za narednih 20 dana zabilježila povećanje prihoda u iznosu od 36 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

Prilikom rada na predmetu „Bos“ iskristalizirani su određeni obavještajni podaci na osnovu kojih je formiran predmet „Master“, koji je također uspješno realiziran u proteklom periodu. Istrage u predmetima „Bos“ i „Master“ rezultirale su lišenjem slobode ukupno 27 članova organizirane kriminalne grupe. Od ukupnog broja osoba lišenih slobode, devet su uposlenici državnih organa uprave i sumnjiče se za koruptivna krivična djela.