Pripadnici SIPA-e prošli obuku „Prikrivene operacije i hapšenja“

Nakon što su uspješno završili obuku za prikrivene istražitelje, dvadeset četiri pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 23.04.2010. godine, u prostorijama Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e u Lukavici, dobili certifikate.

Pripadnici SIPA-e su od 19. do 23.04.2010. godine prošli obuku „Prikrivene operacije i hapšenja“, izvedenu uz pomoć ICITAP-a. Obuku je vodio amerikanac Jim Sweeting, trenutačno savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske, koji je prije dolaska u BiH radio 23 godine kao prikriveni istražitelj.

„Posao prikrivenog istražitelja je najopasniji posao u policiji. Bez saradnje sa specijalnom policijom on bi bio još i teži“, rekao je Sweeting tokom dodjele certifikata.

Pripadnici SIPA-e su, učeći od mentora sa zavidnim višegodišnjim iskustvom na poslovima prikrivenih istražitelja, dobili uvid u znanje koje posjeduju i što je još potrebno učiniti kako bi adekvatno odgovorili na sve veći trend kriminalnih djela u našoj zemlji, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

„Precizan i koordiniran rad Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e sa prikrivenim istražiteljima na terenu i u dosadašnjem periodu je dao zavidne rezultate koji se ogledaju u desetinama lišenja slobode“, rekao je Mirsad Vilić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.