Pripadnici SIPA-e lišili slobode četiri osobe i pretražili sedamnaest objekata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 16.09.2009. godine, na području Sarajeva, Konjica, Mostara i Bihaća lišili slobode četiri osobe inicijala N.H., M.M., Dž.S. i S.H. zbog postojanja osnova sumnje da su na teritoriji općine Konjic, u mjestu Trusina, 16.04.1993. godine počinili krivično djelo iz člana 173. KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ i člana 175. „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, po čijoj naredbi je akcija i izvedena.

Po naredbama Suda BiH na području Sarajeva, Konjica, Jablanice, Mostara i Bihaća izvršen je pretres 17 stambenih i drugih objekata koji su u vlasništvu osoba lišenih slobode, ili koje su isti koristili. Sva eventualno pronađena dokumentacija u vezi sa ratnim periodom će uz izvještaj o izvršenom pretresu biti dostavljena Sudu BiH.

Akcija je izvedena u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Unsko-sanskog kantona.