Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e dobili certifikate za trenere điu-đice

 

Dvadeset pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e je danas, 29.01.2009. godine, u prostorijama Jedinice u Lukavici, dobilo certifikat za trenere iz policijske samoodbrane. Pripadnici Jedinice prošli su dvosedmičnu obuku iz điu-đice, izvedenu uz pomoć njemačke savezne pokrajine Hessen i EUPM-a. Obuku je vodio svjetski šampion u điu-đici i trener za policijske jedinice Frank Witte.

„Za mene je čast što sam bio u Jedinici za specijalnu podršku SIPA-e, čiji su pripadnici visoko motivirani, otvorenog uma i već dobro obučeni. Bilo je teško boriti se s njima“, rekao je Witte tokom dodjele certifikata.

Pored Witta, pripadnicima Jedinice certifikate su uručili i direktor SIPA-e Mirko Lujić i savjetnik EUPM-a za SIPA-u David Smith.

Direktor Lujić je rekao da je Jedinica za specijalnu podršku jedan od najvažnijih dijelova SIPA-e, istakavši kako je ova jedinica u protekloj godini izvršila preko stotinu lišenja slobode. On se zahvalio međunarodnim partnerima i izrazio nadu da će se saradnja sa istima ne samo nastaviti nego i intenzivirati