Predstavnik SIPA-e na sjednici Moneyvala u Strasbourgu : BiH ne ide na „sivu listu“

Delegacija Bosne i Hercegovine pri Moneyvalu prisustvovala je 45. Plenarnom zasjedanju Komiteta Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) koje je održano u periodu od 15.9. do 19.9.2014. godine u Strasbourgu.

Predsjedavajući delegacije je predstavnik Finansijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a članovi delegacije su predstavnik Ministarstva pravde BiH i Agencije za osiguranje u BiH.

Delegacija BiH pri Moneyvalu prezentirala je svoje aktivnosti i angažiranja tako što je pojasnila i iznijela činjenice u vezi sa funkcioniranjem sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te na taj način ukazala da sistem prevencije i borbe protiv pranja novca nema suštinskih nedostataka i ranjivosti.

Na ovaj način delegacija je izdejstvovala donošenje odluke da se prema BiH ne primjeni korak četiri – upućivanje BiH u ICRG postupak koji podrazumijeva stavljanje BiH na „sivu listu“ FATF-a.

O preduzimanju daljih koraka prema BiH zbog neispunjavanja zadatih uslova, odlučit će se nakon redovne evaluacije koja je planirana u novembru ove godine.