Pet osoba lišeno slobode, pronađeno 4,5 kg droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče, 17.03.2010. godine, na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Dervente i Šipova proveli opsežnu policijsku akciju u kojoj je pet osoba lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH (Organizirani kriminal), a u vezi s krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama).

U policijskoj akciji koja je imala za cilj razbijanje organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem narkotičkih sredstava na međunarodnom nivou, pretreseno je sedam stambenih i drugih objekata, te više putničkih motornih vozila.

Tom prilikom je pronađeno i oduzeto preko 4,5 kilograma opojne droge heroin i skank, novca u iznosu od 42.000,00 KM koji, vjerojatno, potiče iz izvršenja krivičnih djela, više mobilnih telefona i SIM kartica, te drugih predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokazni materijal.

Tri osobe lišene slobode su tokom noći, a nakon sprovedene kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predate Tužilaštvu BiH, dok su dvije osobe puštene na slobodu.

Policijskim službenicima SIPA-e su pružili asistenciju pripadnici Granične policije BiH i MUP-a RS-a.