Otkriveni falsifikatori dokumenata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče, 08.11.2010. godine, po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH na širem lokalitetu Sarajeva lišili slobode članove petočlane organizirane skupine koja se duži period bavila krivotvorenjem dokumenata.

Prostorija u kojoj su krivotvoreni dokumenti Pronađena oprema za krivotvorenje dokumenata

U akciji koja je izvedena nakon višemjesečnog preduzimanja istražnih mjera i radnji pretreseni su stanovi, kuće i automobili koje su koristili A.M (1964.), E.P. (1975.), R.A. (1960), H.K (1982.) i A.P. (1977.) a u kojima je, između ostalog, pronađena velika količina putnih isprava, radnih knjižica, pečata raznih oblika i veličina, kompletna informatičko-tehnička oprema korištena za krivotvorenje dokumenata potrebnih za pribavljanje viza kojima je građanima BiH omogućen odlazak u zemlje Evropske unije, kao i veća količina uredskog materijala, računara i mobitela.

Organizirana grupa krivotvorila radne knjižice i putne isprave Pronađeni pečati raznih oblika i veličina

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 189. KZ BiH (Krijumčarenje osoba), danas, 09.11.2010. godine, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Policijski službenici SIPA-e će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem otkrivanja i istrage navedenog krivičnog djela.

Pronađeni mobiteli i kartice