Operativna akcija „Zip“ –lišeno slobode devet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (6. 2. 2024. godine), u sklopu operativne akcije „Zip“, na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija.

Slobode je lišeno devet osoba nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši  kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih. O njihovovom daljem statusu u zakonoskom roku odredit će postupajući tužilac. 

Tokom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Istovremeno, u okviru ove akcije policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske na svojoj teritoriji provode operativnu akciju kodnog naziva „Veliki transport“ usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

Operativna akcija „Zip“ provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje ljudi“ i „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona te uz operativnu podršku Europola.

Takođe, nakon višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, dokumentirano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Osim navedenog, tokom rada na predmetu policijski službenici SIPA-e otkrili su na prostoru Širokog Brijega fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namijenjene za evropsko tržište.