Operativna akcija „Zenicatrans“ – pretresi na 11 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (01.12.2021. godine) započeli pretrese na 11 lokacije na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akcija „Zenicatrans“ policijski službenici SIPA-e pretresaju stambene i službene prostorije s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentiranja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u Gradu Zenica.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informirana naknadno.