SIPA lišila slobode 12 osoba

OPERATIVNA AKCIJA „VAR“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su (11.11.2019. godine) na području Šamca, Orašja i Novog Travnika, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Var“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na pet lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“ i člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

Osumnjičene osobe terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.