Operativna akcija „Square“ – pretresi na više od 40 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas provode operativnu akciju „Square“ na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, u okviru koje još uvijek pretresaju poslovne i stambene objekte i pokretne stvari te privremeno oduzimaju dokumentaciju na više od 40 lokacija.

Navedene aktivnosti preduzimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, u vremenskom periodu od 2009. godine do danas, organizirana grupa ljudi preduzimala nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je falsificirala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima, nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist.

Navedene radnje članovi pomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama.

Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.

Više informacija o operativnoj akciji „Square“ bit će poznato nakon okončanja planiranih aktivnosti.