SIPA LIŠILA SLOBODE ŠEST OSOBA

OPERATIVNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „BREND“

U okviru predmeta kodnog naziva „Brend“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su danas (3.2.2021. godine) osobe, stambene objekte, službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretne stvari koje koristi šest osumnjičenih osoba, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Pretresi su izvršeni na sedam lokacija na području Tuzle, Bijeljine, Gradačca, Lukavca i Lepnice u opštini Orašje.

Slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 217. „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i člana 220. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, propisanih istim zakonom.

Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi i interne evidencije, te predmeti koji potiču iz krivičnog djela.

Osobe lišene slobode privedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Navedene aktivnosti provedene su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.