Operativna akcija „Klik“ – pretresi na pet lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su, u sklopu operativne akcije „Klik“, lišili slobode dva policijska službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Izvršeni su pretresi prostorija na pet lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Šipova i Sanskog Mosta, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, i to dokumentacija, mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji.

Navedene aktivnosti provedene su zbog postojanja osnova sumnje da su dvije osumnjičene osobe počinile krivično djelo „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“, u vezi sa krivičnim djelom „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti su provedene po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Osobe lišene slobode predate su, nakon kriminalističke obrade i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.