Operativna akcija „Hilux“ – slobode lišene tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (3.8.2022. godine) na području Sarajeva, Kreševa, Gruda i Širokog Brijega realizirali operativnu akciju „Hilux“ i pretresli stambene objekte i pokretne stvari na devet lokacija.

Slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. 

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to 2500 kilograma duhana u listu, 300 kilograma rezanog duhana i jedna mašina za rezanje duhana.

Pretresi su realizirani po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.