Operativna akcija „BLACK TIE 2“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“, u okviru koje se vrše pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada na predmetu SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.