Operativna akcija „AS“ – pretresi na dvanaest lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (19.5.2022. godine), u sklopu operativne akcije „AS“, na području Sarajeva i Konjica započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na dvanaest lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, i krivično djelo „Povlaštene informacije“, propisano Zakonom o tržištu vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informirana naknadno.