Operativna akcija „24“: SIPA privremeno oduzela oko 900 kilograma opojne droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su rano jutros (8.10.2018. godine) na području Istočnog Sarajeva, zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, operativnu akciju kodnog naziva „24“, usmjerenu na suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga. Slobode je lišeno pet osoba, državljana Crne Gore. Akcija je realizirana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Neovlašteni promet opojnim drogama“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 250. istog zakona „Organizirani kriminal“.

Prilikom pretresa dva teretna i jednog putničkog motornog vozila crnogorskih registarskih oznaka, otkriveno je i privremeno oduzeto oko 900 kg nepoznate materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu kanabis, devet mobilnih telefona, notesi i dr. Droga je bila skladištena u putnim torbama i vrećama različitih veličina i skrivena u jednom od teretnih motornih vozila, koje je bilo u pratnji putničkog i teretnog motornog vozila.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

 Zahvaljujemo se policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove operativne akcije. Ovo je jedna od najvećih zapljena narkotičkih sredstava u BiH.