Okončani pretresi u okviru operativne akcije „Nasljednik”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pretresli su osobe, objekte i pokretne stvari na ukupno pet lokacija, na jednoj lokaciji u Palama, na dvije lokacije u Istočnom Sarajevu, jednoj lokaciji u Prnjavoru i jednoj lokaciji u Banjaluci. Aktivnosti su provedene 15.5.2018. godine u okviru operativne akcije kodnog naziva „Nasljednik“.

Pretresi su izvršeni na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i krivičnog djela iz člana 214. KZ BiH „Krijumčarenje“.  

Tokom pretresa privremeno je oduzeto 8837 grama zeljaste materije koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu ili skank, putničko motorno vozilo marke škoda fabia, digitalna vaga, tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po jednog kilograma praškaste materije „agrostemin“, koja se upotrebljava u poljoprivrednoj proizvodnji, a koja je prokrijumčarena riječnim tokom iz Republike Srbije, 15 komada municije kalibra 7,9 mm, pet lovačkih patrona, dvije male kašike sa tragovima nepoznate materije, oko jedan kilogram nepoznate praškaste materije, mobilni telefoni, laptop, centralna računarska jedinica, skener, štampač, SIM kartice, nosači SIM kartica, pečati pravnih osoba, poslovna dokumentacija, bankovne kartice, fakture, lični dokumenti, interne evidencije, bilješke i drugi predmeti.

Prilikom pretresa policijskim službenicima SIPA-e podršku je pružila Granična policija Bosne i Hercegovine, angažiranjem službenog psa sa vodičem na jednoj lokaciji u Palama.

Slobode su lišene tri osobe, te su, nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.