Nastavak operativne akcije kodnog naziva “Nasljednik”

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “Nasljednik”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su (15.5.2018. godine) na području Pala, Istočnog Sarajeva i Prnjavora lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Aktivnosti se provode po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U toku su pretresi na pet lokacija, nakon čega će osobe lišene slobode tokom dana biti predate u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od juna 2016. do maja 2018. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovale organiziranu kriminalnu grupu radi krijumčarenja opojnih droga marihuane i skanka iz Republike Albanije u Bosnu i Hercegovinu i distribucije i nezakonite prodaje navedenih opojnih droga na području Bosne i Hercegovine, Republike Austrije i Republike Hrvatske.

Više informacija bit će poznato nakon okončanja pretresa.