Nastavak aktivnosti u predmetu „Zadruga“

23.5.2018. - U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Zadruga“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresaju službene prostorije 15 pravnih osoba na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela iz člana 342. st. (2) i (3) KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 272. stav (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH „Pranje novca“, iz člana 383. stav (3) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH „Zloupotreba službenog položaja“, iz člana 373. stav (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“ i iz člana 193. KZ FBiH „Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka“.

Tokom realizacije navedenih aktivnosti, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu, izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dvije pravne osobe i jedan stambeni porodični objekat.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Kantona 10, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru predmeta „Zadruga“ u prethodnom periodu policijski službenici SIPA realizirali su dvije operativne akcije u koordinaciji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. SIPA je u nastavku saradnje sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo po navedenom predmetu podnijela izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dvije fizičke osobe i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 272. KZ FBiH „Pranje novca“, na način da su prijavljene fizičke osobe u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovale dvije pravne osobe kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM koja su stečena krivičnim djelima.

Više informacija bit će dostupno javnosti nakon završetku aktivnosti.