Na području Trebinja zaplijenjeno oko 30 kilograma opojne droge skunk

U akciji provedenoj po naredbi tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na područuju Trebinja lišili su slobode dvije osobe i zaplijenili oko 30 kilograma opojne droge marihuana (skunk).

Prema operativnim saznanjima do kojih se došlo tokom istrage, opojna droga je sa područja Republike Crne Gore prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu sa ciljem daljeg transporta prema Republici Hrvatskoj i zemljama Zapadne Evrope.

Takođe, na području Trebinja izvršeno je više pretresa objekata i prostorija sa ciljem prikupljanja dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH (Organizirani kriminal), u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama), tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju predati su Šešelj Momčilo, rođen 30.07.1964. godine, nastanjen u općini Ravno, državljanin BiH i Crne Gore i Vreća Risto, rođen 17.10.1970. godine, nastanjen u Trebinju, državljanin BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje pritvora za navedene osumnjičene u trajanju od 30 dana, a iz razloga navedenih u članu 132. ZKP BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te prikrivati i uništavati dokaze.

Vrijednost zaplijenjene opojne droge na ilegalnom narko-tržištu u Hrvatskoj iznosi oko 150.000 eura, a u uličnoj prodaji na području zemalja Zapadne Evrope cijena navedene količine zaplijenjene opojne droge "skunk" je više od 250.000 eura, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.