Međunarodna operativna akcija „ATM“ – slobode lišeno osam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 14 lokacija.

Slobode je lišeno osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena poslovna i bankovna dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Putem banaka provjereni su računi i sefovi osumnjičenih osoba, prilikom čega su i privremeno obustavljene transakcije u iznosu od 69.024,36 konvertibilnih maraka.

Međunarodna operativna akcija rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije.

U periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je pranje novca u iznosu od preko 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih osoba iz Republike Slovenije.