Lišene slobode dvije osobe, pronađeni droga i oružje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče, 31.05.2011. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo lišili su slobode dvije osobe kod kojih su pronašli i privremeno oduzeli 1,5 kg materije koja svojim izgledom i mirisom asocira na opojnu drogu "speed", 950 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu "ekstazi".

Pretresom kuća, stanova, vozila i drugih objekata koje su koristile osobe lišene slobode pronađene su i dvije automatske puške 7.62 mm sa pet napunjenih spremnika, 150 metaka kalibra 7.62, 63 komada rifuzne municije kalibra 7.62 mm, dva tijela ručne bombe bez inicijalnih detonatora, inicijalni detonator za ručnu bombu, dva pištolja, od kojih je jedan plinski marke "Browning", a drugi marke CZ M70 kalibra 7.65 mm, 7 mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama, dvije digitalne vage, te deset novčanica u apoenima od 100 KM koje potiču iz krivičnog djela nedozvoljene trgovine i prometa opojnim drogama.

Pronađeni oružje i novac Oduzeta materija koja asocira na drogu "speed"


Osobe lišene slobode nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 250. KZ BiH (Organizirani kriminal), a u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama), bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Jučerašnja akcija izvedena je u saradnji sa policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona.

Državna agencija za istrage i zaštitu poduzimat će i u narednom periodu aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem otkrivanja i sprečavanja navedenih krivičnih djela.