„Krimolovci“ u septembru : Zaprimljena 354 poziva i 89 korisnih informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru 2013. godine registrirali su ukupno 354 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih su 124 ocijenjena neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 89 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.
Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama (14), te ostala krivična djela (10).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 89 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, od čega se 13 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

U izvještajnom periodu pristiglo je 77 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“.Na osnovu navedenih informacija utvrđeno je da su nadležnim tužilaštvima dostavljena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je osam izvještaja dostavljeno na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 141 savjet građanima, koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.