„Krimolovci“ u proteklih mjesec i po pet puta više pozivani

Od ukupnog broja poziva koje su građani BiH tokom 2008. godine uputili na telefonski broj Krimolovci, gotovo polovina poziva je zaprimljena u posljednjih mjesec i po.

Ilustracije radi, telefonski broj Krimolovci 080 020 505 građani su od 1. januara do 31. oktobra 2008. godine pozvali 4017 puta, od čega je 2047 poziva ocijenjeno neozbiljnim. U pomenutom periodu je zaprimljeno 1111 korisnih informacija, a šest policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji 24 sata primaju pozive, dalo je 1875 savjeta građanima.

Od 19. septembra kada je zvanično započela kampanja Policijske misije Evropske unije u BiH i bh. agencija za sprovođenje zakona simbolično nazvana Usudi se, pa do 31. oktobra 2008. godine broj poziva se povećao za pet puta, čime je kampanja i opravdala svoja očekivanja. Naime, kampanja ima za cilj animirati građane da prosljeđuju policiji informacije o planiranim ili počinjenim krivičnim djelima i njihovim izvršiocima.

Brojčano kazano, od početka kampanje na telefonski broj Krimolovci zaprimljeno je 1797 poziva, od čega je 598 okakakterizirano kao neozbiljni. Korisnih informacija je zaprimljeno i upućeno u rad drugim policijskim agencijama u BiH 418, a građanima je dato 797 savjeta.

„Da bismo borbu policije protiv najrasprostranjenijih vidova kriminala učinili efikasnom i da bismo povećali bezbjednost svih građana u ovoj zemlji, neophodno je aktivno angažovanje svih potencijala društvene zajednice, jer samo zajedničkim naporima borbu protiv svih oblika kriminala učinićemo efikasnijom“, kazao je direktor SIPA-e Mirko Lujić, izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim radom Krimolovaca. Kampanja Usudi se završava 19. novembra 2008. godine.