Putem elektronskog obrasca zaprimljene 23 korisne informacije

„Krimolovci“ u oktobru: Zaprimljeno 468 poziva i 23 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2018. godine registrirali su 468 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“. U navedenom periodu od građana su zaprimljene 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 149 prijava, od čega su 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa oružjem, opojnim drogama i ostala krivična djela. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 46 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 11 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 17 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu tri izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 80 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.