„Krimolovci“ u oktobru: Zaprimljeno 426 poziva i 17 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2016. godine registrirali su 426 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 17 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su 64 prijave, od čega sedam korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 24 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 25 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 105 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.