Putem elektronskog obrasca zaprimljena 21 korisna informacija

„Krimolovci“ u novembru: Zaprimljeno 326 poziva i pet korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru 2017. godine registrirali su 326 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno pet korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, zaprimljeno je 65 prijava, od čega 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu položaja i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 26 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

Od nadležnih policijskih i drugih organa pristiglo je 19 povratnih informacija koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 64 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.