„Krimolovci“ u novembru: Zaprimljen 401 poziv i 58 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru 2014. godine registrirali su ukupno 401 poziv na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 58 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama (11), zloupotreba položaja ili ovlaštenja (9), te ostala krivična djela (9).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 58 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po tri je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 58 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima pet izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a dva izvještaja dostavljena su na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 134 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.