Putem elektronskog obrasca zaprimljeno 14 korisnih informacija

„Krimolovci“ u martu: Zaprimljeno 458 pozivа i 19 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u martu 2016. godine registrirali su 458 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 19 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 45 prijava, od čega 14 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama, privredni kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 33 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 29 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu tri izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 163 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.