„Krimolovci“ u junu: Zaprimljeno 275 poziva i 17 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu 2017. godine registrirali su ukupno 275 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 17 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa privrednim kriminalom i opojnim drogama.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 39 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 15 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima osam prekršajnih prijava.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 66 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.