„Krimolovci“ u julu: Zaprimljeno ukupno 630 prijava od kojih je 49 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u julu 2019. godine registrirali su 549 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 19 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je ukupno 81 prijava, od kojih je 30 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, privrednim kriminalom, korupcijom i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 40 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po devet je postupala i SIPA.

U julu je primljeno 19 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 44 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.