„Krimolovci“ u julu: Zaprimljenо 308 pozivа i 19 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u julu 2017. godine registrovali su ukupno 308 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 19 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama i ostalim krivičnim djelima.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 42 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 17 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima jednog izvještaja o izvršenom krivičnom djelu i izvršiocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 87 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.