„Krimolovci“ u januaru: Zaprimljeno 457 pozivа i 31 korisna informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016. godine registrirali su 457 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljena 31 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 38 prijava, od čega 11 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, privredni kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 42 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 13 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu dva izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 157 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.