Krimolovci u januaru pozivani gotovo 1000 puta!

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su tokom januara 2010. godine registrirali 987 poziva na telefonskoj liniji „krimolovci“, ili dvostruko više u odnosu na novembar 2009. godine kada su registrirana 482 poziva.

Povećan broj poziva rezultat je zajedničke kampanje agencija za provođenje zakona u BiH i Policijske misije Evropke unije u BiH, koja je pokrenuta 7.12.2009. godine pod sloganom „Korupcija ti uzima sve“.

Da je kampanja ispunila očekivanja govori i činjenica da je u periodu od 29.12.2009. do 31.01.2010. godine od građana zaprimljeno 110 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima, te o njihovim počiniocima, od kojih se najveći broj odnosio na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (31). Pored toga, 17 korisnih informacija se odnosilo na neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija, 13 na neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Od ukupnog broja korisnih informacija, 102 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

„Policijski službenici SIPA-e su nedavno, zahvaljujući samo jednom telefonskom pozivu savjesnog građanina, uspješno rasvijetlili krivično djelo trgovine ljudima radi seksualnog iskorištavanja. Ovaj slučaj, ali i gotovo 1000 zaprimljenih poziva na telefonskoj liniji „krimolovci“ najbolja su ilustracija kvalitetа povjerenja uspostavljenog između građana i policije, ali i poruka kriminalcima da ih uvijek neko gleda“, kazao je Mirko Lujić, direktor SIPA-e.

Policijski službenici SIPA-e su građanima koji su pozivali telefonski broj „krimolovci“ – 080 020 505, dali 527 savjeta.