„Krimolovci“ u februaru: Zaprimljeno 414 poziva i 15 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru 2017. godine registrirali su 414 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su 44 prijave, od čega je 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama i  oružjem. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 30 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 11 je postupala i SIPA.

U februaru je pristiglo deset povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 110 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.