„Krimolovci“ u februaru: Zaprimljeno 300 poziva i 93 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru 2014. godine registrirali su ukupno 300 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 115 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 93 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba službenog položaja (22), te ostala krivična djela (15).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 93 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po deset je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 45 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu navedenih informacija utvrđeno je da su nadležnim tužilaštvima dostavljena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, te tri izvještaja na dalju ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 92 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.