„Krimolovci“ u avgustu : Zaprimljeno 415 poziva i 104 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u avgustu 2013. godine registrirali su ukupno 415 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 175 ocijenjeno neozbiljnim.
U navedenom periodu od građana su zaprimljene 104 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim izvršiocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.
Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja (20), neovlaštenog prometa opojnim drogama (16), te ostala krivična djela.
Od ukupnog broja korisnih informacija, 104 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, od čega se sedam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.
U izvještajnom periodu pristiglo je 47 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa po ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem krimolovca, na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima upućena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok su četiri izvještaja dostavljena nadležnim tužilaštvima na ocjenu.
Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 136 savjeta građanima, koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.