Slobode lišena jedna osoba

Kozarska Dubica: SIPA otkrila veću količinu naoružanja i vojne opreme

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (18.10.2017. godine) na području Kozarske Dubice otkrili i privremeno oduzeli veću količinu naoružanja i vojne opreme.

Postupajući po naredbi Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici i Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, policijski službenici SIPA-e pretresli su jedan stambeni objekat na području Kozarske Dubice. Tokom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 15 različitih pušaka, šest ručnih bombi, pet pištolja različitog kalibra, devet optičkih nišana za puške, tri kubure, jedan prigušivač, sedam velikih noževa - bajoneta, 468 malokalibarskih metaka, 330 komada pištoljske municije, 1180 komada puščane municije, jedan metak za broving, 21 komad sporogorećeg štapina i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su uz podršku policijskih službenika MUP-a Republike Srpske.

Slobode je lišena jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 361. KZ RS „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“. Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će tokom dana (19.10.2017. godine), uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, biti predata na dalje postupanje nadležnom tužilaštvu.

Aktivnosti u okviru ovog predmeta intenzivno se nastavljaju s ciljem utvrđivanja svih činjenica i rasvjetljavanja krivičnog djela.