Komandant EUFOR-a u nastupnoj posjeti SIPA-i

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac primio je danas (29.1.2015. godine) u posjetu delegaciju EUFOR-a u BiH, na čelu sa novoimenovanim komandantom generalmajorom Johannom Luifom. Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Đuro Knežević i v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljević.

Generalmajor Johann Luif rekao je da su mu preko oficira za vezu prenesene najbolje impresije u vezi sa dosadašnjom saradnjom sa SIPA-om, te da je ubijeđen da će se takva saradnja nastaviti i u narednom periodu. On je naglasio da SIPA ima podršku EUFOR-a i istakao značaj međusobne saradnje u oblastima od obostranog interesa. Direktor Zubac je rekao da je SIPA siguran, pouzdan i poželjan partner, te da stoji na raspolaganju EUFOR-u.Budući da se radi o nastupnoj posjeti novoimenovanog komandanta, direktor SIPA-e predstavio je sve aspekte rada Agencije. On je istakao da će, kao i do sada, prioritet rada u budućnosti biti odlučna i beskompromisna borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina. Zubac je rekao da je SIPA u protekle tri godine postigla značajne rezultate rada, te da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu. Također je naglasio da će se posebna pažnja posvetiti jačanju sveukupnih kapaciteta, kako bi se osiguralo da SIPA ide ukorak s vremenom. Direktor SIPA-e upoznao je komandanta EUFOR-a sa planovima nabavke nove opreme za potrebe Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i istakao da su policijski službenici ove jedinice obučavani u skladu sa najvišim svjetskim standardima, te da će u budućnosti akcenat biti na dodatnom jačanju njihove operativne moći i spremnosti.

Učesnici sastanka dali su i kratak osvrt na razmjenu iskustava iz oblasti taktike specijalnih dejstava Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i britanske jedinice „Light Dragoons“ u sastavu EUFOR-a, koja je realizirana u septembru 2014. godine demonstriranjem različitih vježbi i prezentiranjem naoružanja, vozila i druge opreme. Dogovoreno je da će ovakav vid saradnje biti nastavljen u narednom periodu.