Kadeti sedme generacije SIPA-e položili zakletvu

U prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je (10.10.2018. godine) 20 kadeta SIPA-e položilo svečanu zakletvu pred ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Polaganjem zakletve oni su zvanično stupili na dužnost u SIPA-i u činu mlađi inspektor.

Nakon što su prošli rigoroznu selekciju u okviru konkursne procedure za prijem kadeta SIPA-e, 20 polaznika pohađalo je i uspješno završilo osnovnu policijsku obuku za sticanje čina mlađi inspektor, koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Ministar sigurnosti BiH rekao je da se od njih očekuje da rade profesionalno i požrtvovano i da mu je drago što je SIPA od danas ojačana mladim kadrovima. On je naglasio da je veoma važna saradnja agencija za provođenje zakona, kako bi borba protiv svih vidova kriminala bila efikasnija a građani Bosne i Hercegovine sigurniji.

Direktor SIPA-e Perica Stanić, prilikom obraćanja kadetima, rekao je da SIPA danas sa ponosom promovira sedmu generaciju kadeta i poručio im da je velika čast i odgovornost biti policijski službenik SIPA-e, te da se od njih očekuje da posao policijskog službenika obavljaju zakonito, profesionalno i časno te da uvijek budu u službi građana.

Pored ministra sigurnosti BiH i direktora SIPA-e, ceremoniji su prisustvovali zamjenik direktora SIPA-e, direktor Granične policije BiH, te njegov zamjenik i pomoćnik, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Službe za poslove sa strancima, zatim zamjenik direktora Agencije za policijsku podršku, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, rukovodioci organizacionih jedinica SIPA-e i drugi gosti.