Kadeti pete generacije SIPA-e položili zakletvu

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je (4.1.2016. godine) 20 kadeta SIPA-e položilo svečanu zakletvu pred ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, čime su zvanično započeli rad u SIPA-i u činu mlađi inspektor.

Nakon što su prošli rigoroznu selekciju u okviru konkursne procedure, kadeti su uspješno završili četveromjesečnu osnovnu policijsku obuku za sticanje čina mlađi inspektor, koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.          

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da se od novih policijskih službenika očekuje da rade profesionalno i požrtvovano i u skladu sa izazovima i standardima koje zahtijeva ovako odgovorna i izazovna profesija. „Uniforma i značka koju nosite donosi vam veliku odgovornost. Ne dozvolite da bilo šta ukalja vašu čast, naruši ugled agencije u kojoj radite i zemlje kojoj služite“, rekao je Mektić.

Direktor SIPA-e Perica Stanić u obraćanju kadetima rekao je da je velika čast i odgovornost biti službenik SIPA-e, poručivši im da se od njih očekuje da posao policijskog službenika obavljaju zakonito, profesionalno i časno i da uvijek budu u službi građana. On je izrazio nadu da će SIPA u narednoj godini primiti još jednu generaciju kadeta i time dodatno kadrovski ojačati ovu agenciju.

Pored ministra sigurnosti BiH i direktora SIPA-e, ceremoniji su prisustvovali i načelnici organizacionih jedinica SIPA-e i direktori policijskih agencija u BiH.