Jonathan Moore: SIPA je važna i uticajna agencija

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetio je danas (15.9.2014. godine) šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore, koji se sastao sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem.

Ovo je nastupna posjeta Moora SIPA-i, a tema razgovora bila je pravci i modaliteti buduće saradnje u pitanjima od zajedničkog interesa. Razgovarano je i o aktuelnim sigurnosnim pitanjima, te o posljednjim realiziranim operativnim akcijama SIPA-e.

U razgovoru sa šefom Misije OSCE-a u BiH, direktor SIPA-e je istakao da su prioriteti rada Agencije borba protiv organiziranog kriminala, terorizma, teškog finansijskog kriminala i korupcije. On je prezentirao rezultate posljednjih akcija SIPA-e u oblasti borbe protiv ovih vidova kriminala, naglasivši da je SIPA važan subjekat međunarodne operativne policijske saradnje u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala.

Na konferenciji za novinare ambasador Moore izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posjete, navodeći da je SIPA važna i uticajna Agencija i partner ove misije u BiH.

Direktor Zubac je rekao da mu je čast i zadovoljstvo razgovarati sa šefom Misije OSCE-a u BiH, te da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu. On je istakao da SIPA nastavlja svoje aktivnosti u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala u BiH, s ciljem ispunjavanja svoje zakonske uloge i uopće jačanja sigurnosnog okruženja u BiH.