Jedna osoba lišena slobode zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (14.6.2022. godine) na području Zenice pretresli stambene objekte i pokretne stvari na jednoj lokaciji.

Slobode je lišena jedna osoba koja će biti sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičene.

Navedene aktivnosti provedene su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkrivena je laboratorija za uzgoj opojne droge, u okviru koje je otkriveno i privremeno oduzeto četrdeset saksija opojne droge marihuana, određena količina opojne droge „speed“ i određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, digitalna vaga i druga oprema za uzgoj opojne droge.

Pretres je izvršen po nalogu Općinskog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.