Izvršena zvanična primopredaja donacije ICITAP-a SIPA-i u vrijednosti od 450.000 dolara

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je (4.9.2014. godine) izvršena zvanična primopredaja donacije ICITAP-a i Ambasade SAD SIPA-i, koju je formalno preuzeo direktor SIPA-e Goran Zubac. Donaciju čini policijska oprema, taktičke uniforme 5.11, u vrijednosti od 450.000 dolara, koje su prezentirali policijski službenici SIPA-e.

Ovim povodom održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali direktor ICITAP-a u BiH Charles Bennett, predstavnici Ambasade SAD i direktor SIPA-e sa najbližim saradnicima.

Direktor ICITAP-a izrazio je zadovoljstvo povodom uručenja opreme partnerima iz SIPA-e, te istakao važnost donacije ne samo za Vladu SAD i SIPA-u nego i za sve građane BiH u čijem interesu SIPA radi. Bennett je rekao da SIPA jako dobro radi svoj posao i da je saradnja sa SIPA-om od vitalnog interesa. „ICITAP želi ojačati kapacitete državnih institucija i pomoći građanima BiH“, naglasio je Bennett.

Goran Zubac, direktor SIPA-e, rekao je da je počastvovan ovom vrijednom donacijom. „Poznati smo po tome da vrlo malo pričamo, ali dosta toga uradimo“, rekao je Zubac. On je naglasio da je SIPA jasno pozicionirana kao državna agencija, te da je u potpunosti ispunila svoju zakonsku ulogu, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, te finansijskog kriminala i korupcije. Zubac je naglasio da je SIPA svaki dan jača i opremljenija kako bi provodila zakon i služila građanima BiH, da je jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta SIPA-e prioritet, te da će SIPA i budućim akcijama opravdati ukazano povjerenje.

Zubac je uručio direktoru ICITAP-a reljefni amblem Državne agencije za istrage i zaštitu, najviše priznanje SIPA-e, u znak zahvalnosti na podršci u jačanju kapaciteta SIPA-e.


 Više objavljenih priloga možete pogledati ovdje.