Operativna akcija kodnog naziva „Skuter 2“

Izvršeni pretresi na četiri lokacije, slobode lišene tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (26.1.2021. godine), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Skuter 2“ koja je usmjerena protiv nedozvoljenog prometa akciznim proizvodima.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su osobe, stambene i poslovne objekte na četiri lokacije u Foči i Bijeljini, te lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. istog zakona „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“.

Prilikom pretresa policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli 1.259 kutija cigareta, 3.810 kilograma duhana, četiri vage, pet mobilnih telefona i četiri SIM kartice, novac u ukupnom iznosu od 16.000 eura, 630 američkih dolara i 5.500 konvertibilnih maraka te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Operativna akcija „Skuter 2“ realizirana je po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

U vezi sa realizacijom navedenih aktivnosti, SIPA će u zakonskom roku nadležnim pravosudnim institucijama podnijeti odgovarajuće izvještaje.