Istraga SIPA-e u predmetu „Brava II“ rezultirala izricanjem prvostepene presude

Istraga policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u predmetu kodnog naziva „Brava II“, provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, rezultirala je izricanjem prvostepene presude Kantonalnog suda u Tuzli osobi inicijala H.H., nekadašnjem direktoru Kazneno-popravnog zavoda Tuzla (KPZ Tuzla), koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U skladu sa ovom presudom, H.H. morat će vratiti oko 190.000 KM koje je protivpravno stekao činjenjem krivičnog djela, odnosno nelegalnim zapošljavanjem u KPZ Tuzla.

H.H. lišen je slobode u akciji SIPA-e „Brava II“, realiziranoj 16.4.2014. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa nezakonitostima prilikom zapošljavanja više osoba u KPZ Tuzla i poslovanjem određenih organizacionih jedinica.

U ovoj akciji slobode su lišene još četiri osobe i pretreseni objekti na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i prostorije KPZ Tuzla. U pretresima je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica, veća količina novca u različitim valutama, laptopi, uređaji za pohranu podataka (USB), jedno luksuzno putničko motorno vozilo, vatreno oružje, veća količina poslovne dokumentacije i drugi predmeti koji su poslužili kao dokaz u krivičnom postupku.