Ferguson: SIPA je važna agencija za Veliku Britaniju

Ambasador Velike Britanije u BiH NJ.E. Edward Ferguson i vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Paul Marshall posjetili su jučer (27.11.2014. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastali se sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora Đuro Knežević, pomoćnik direktora Anđelko Hrgić i v.d. komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljević.

Budući da se radi o prvoj posjeti britanskog ambasadora u BiH, na sastanku je razgovarano o svim aspektima rada Agencije, nadležnostima, organizacionoj strukturi, te ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH.

U pratnji direktora Zubca i njegovih najbližih saradnika, delegacija Velike Britanije obišla je službene prostorije sjedišta Agencije i posjetila osnovne organizacione jedinice.Direktor SIPA-e prezentirao je rezultate najvećih istraga i operativnih akcija SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala u BiH i podsjetio da je u nastupnim govorima najavio velike operativne akcije protiv najtežih oblika kriminala, što je i realizirano. On je istakao da SIPA radi ozbiljno, da je brza i operativna i uvijek spremna da djeluje. Kao takva postala je važan subjekat međunarodne policijske saradnje i ravnopravno participira u zajedničkim istražnim timovima sa drugim evropskim policijskim agencijama. Direktor Zubac je rekao da su prioriteti rada Agencije borba protiv organiziranog kriminala, terorizma, teškog finansijskog kriminala i korupcije, kao i ratnih zločina, te da će SIPA u budućnosti biti još moćnija. On je naglasio da je zakon isti za sve i da SIPA bez dileme tretira sve one koji ga krše.
Ambasador Ferguson zahvalio se na današnjem prijemu i pohvalio aktivnosti SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala. “SIPA je važna agencija za Veliku Britaniju, a vaši prioriteti su i naši”, rekao je Ferguson.

Učesnici sastanka obostrano su iskazali zadovoljstvo na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, koja će biti nastavljena i u narednom periodu.