DRUGI O NAMA: Reakcije na akciju „Damask“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, 3.9.2014. godine realizirali su antiterorističku akciju kodnog naziva „Damask“. U akciji je slobode lišeno 16 osoba, te su pretreseni objekti na većem broju lokacija na širem području BiH.

Akcija kodnog naziva „Damask“ privukla je veliku pažnju medija u BiH koji su danima izvještavali o aktivnostima pripadnika SIPA-e, kao i medija zemalja iz regiona, ali i širom svijeta. O akciji SIPA-e izvještavali su, između ostalih, i američki Reuters, Associated Press, agencija Bloomberg, njemački Deutche Welle, libanonski The Daily Star i mnogi drugi.

Pored navedenog, o ovoj akciji pohvalno su govorili određeni stručnjaci za pitanja sigurnosti, te iz oblasti terorizma. Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović rekao je kako je dobro da je akcija „Damask“ usmjerena na ljude koji pružaju neku vrstu ideološke inspiracije, pa čak i organiziraju i finansiraju takve aktivnosti. „Uvijek je lakše prevenirati problem nego liječiti njegove posljedice“, rekao je Azinović.

Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije rekao je za Hayat TV da je akcija „Damask“ pokazatelj da BiH ima veoma kvalitetne kapacitete u policijskim strukturama, koji mogu da se suprotstave bilo kakvim vidovima ugrožavanja, pa i onim najkompleksnije prirode, kao što je terorizam i finansiranje terorističkih aktivnosti.

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić javno je izrazio zadovoljstvo akcijom „Damask“, navodeći da se samo ujedinjeno možemo uhvatiti ukoštac sa najvećim problemima u našoj državi. On je istakao činjenicu da je u ovoj akciji učestvovalo više od 200 službenika različitih agencija za provođenje zakona u BiH.

Zadovoljstvo na uspješno realiziranoj akciji izrazio je i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar. „Dajemo punu podršku radu pravosudnih i policijskih agencija u BiH u borbi protiv svih vidova kriminala, a time i borbi protiv terorizma, što je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva i sigurnosnih struktura u BiH”, rekao je Ćavar.